De plank misslaan: Arjen Lubach over alternatieve geneeswijzen.

De wereld wordt steeds platter demonstreert ook Arjen Lubach met zijn tirade tegen alternatieve geneeswijzen.

Uber-rationalisme en liberale dipshit verhuizen nu ook al naar de VPRO waar met het verwijderen van de puntjes uit de naam ook het onderscheid tussen geest en denken is geschrapt. Het ware geloof is tegenwoordig de verzameling algemeen aanvaarde gedachteconstructies die stuk voor stuk zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Evidence based roept men dan, alleen dat wat evidence based is, is waar. Als je ruimtevrees hebt is dat een makkelijk en comfortabele beperking van je werkelijkheid. Je moet dan voor het gemak wel voorbij gaan aan alle verschijnselen die (nog) niet met een analytisch tool te bewijzen zijn. Natuurlijk biedt het alternatieve circuit onderdak aan charlatans die met kletspraat mensen van hun geld verlossen. Maar dat is in het reguliere circuit niet anders. Ik zou niet graag de specialisten de kost geven die een behandeling voorschrijven zonder enig inzicht of consideratie met, de psychosociale context van het ziekte verschijnsel dat ze behandelen. Hoeveel voorbeelden wil je van stress gerelateerde ziekte verschijnselen waarbij na een medische ingreep de patiƫnt van de regen in de drup beland. Hoeveel denk je dat daarvan jaarlijks een dodelijke afloop hebben?

Met de analytische methode kun je prima een beenbreuk behandelen of kanker. Maar een depressie, hyperventilatie, allerlei stress en trauma gerelateerde verstoringen van lichaam en geest zijn gebaat bij complementaire zorg. Zorg voor het ondeelbare geheel MENS. Het primair werkzame bestanddeel daarvan is aandacht voor lichaam en geest (hoe meet je dat?) en dat dat dan verpakt zit in shiatsu, haptonomie, het omhelzen van bomen of appeltaart therapie, dat maakt mij niet uit. Wat mij wel uit maakt is dat dit soort behandeling voor ieder mens beschikbaar blijft en formeel binnen onze gezondheidszorg haar plek krijgt. Ontwikkeling, controle op kwaliteit en werkzaamheid is zo mogelijk. Complementaire zorg gericht op de balans van lichaam en geest, van voelen en van denken, is de kern van een meer preventieve gezondheidszorg. De eigenlijke dwaasheid van ons gezondheidssysteem is niet de alternatieve geneeswijze maar het idee van de mens als ding wat de basis is van de analytische methode.

De mens als ding en de wereld als een matrix van logische constructies dat is een platte wereld en een mentaal armoedig bestaan. Jammer genoeg past die set-up als gegoten in de Neoliberale werkelijkheid. Traditioneel was de VPRO links Nederland, was, wat Lubach betreft.

 

link naar de tirade van Arjen Lubach

Onzin aan de kaak stellen is natuurlijk prima, maar doe mij in dit kader maar Koot en Bie dat is een stuk minder hautain:

Berendien uut Wisp